Home Over-mij Visie&Stijl Projecten Werkwijze Nieuws&Blog Contact

Intro

De komende blogs gaan over uiteenlopende elementen in de tuin, van ontwerp en plantkeuze tot verlichting en tuinvogels. Alles wat een tuin een tuin maakt, en vooral inspiratie biedt tot het creëren van uw tuin!


TUIN TOTAAL
07-04-2019

De hovenier waar ik mee samenwerk stond onlangs met een leuk stukje in de Zeeuwse Vacaturebode. De zaken gaan goed en dat is niet voor niks: ze hebben alle ervaring in huis en denken mee waar nodig. Tuinen worden prachtig van tekening naar werkelijkheid vertaalt, ook regelmatig een ontwerp dat ik heb getekend!


TUINONTWERP NISSE
17-02-2019

Onlangs werd ik gevraagd een tuinontwerp te maken voor een vrij grote tuin. De eigenaren waren nog bezig om de woning te verbouwen, om daarna de tuin aan te pakken die nog vrij leeg was. Dat het een tuin betrof op loopafstand vond ik erg prettig, en het was leuk om met de eigenaren samen tot een ontwerp te komen. In de reactie die ik naderhand kreeg is te lezen hoe zij het proces hebben ervaren:

“Wij hebben een achtertuin van iets meer dan 1400m2. Braakliggend terrein waarin alleen twee walnotenbomen staan. Het uitzicht vinden we echter geweldig. We hadden heel wat uiteenlopende wensen voor dit stuk grond. Toen we de website van Hanneke hadden bekeken, wisten we gelijk dat deze ontwerpster iets voor ons kon betekenen. In een eerste gesprek hebben we onze ideeën uiteengezet. Hanneke is daarmee aan de slag gegaan. Na ongeveer twee weken lagen er twee ontwerpen. We waren er direct enthousiast over en zijn uiteindelijk tot een combinatie van beide ontwerpen gekomen. Hanneke heeft die verder voor ons uitgewerkt in een definitief ontwerp, inclusief bestrating en beplanting. We vinden het heel knap dat Hanneke er een samenhangend geheel van heeft kunnen maken met oog voor een landelijke sfeer. Het hele proces hebben we als erg prettig ervaren en we zien uit naar de realisatie van deze mooie plannen.”

Om privacy redenen staat het ontwerp niet op de site. Het betreft een landelijke tuin met daarin twee bestaande notenbomen, een oud bakhuisje en een oude waterput. Aan de woning ligt een terras met deels daarover een begroeide pergola. Aan dit terras grenst een kleine hoogstamboomgaard en aan de andere zijde een kloostertuin met daarin borders vol vaste planten en heesters, omzoomd met haagjes. Er staan enkele meerstammige bomen in deze siertuin, en er ligt een terras tussen de borders.
Achterin is ruimte voor een grote moestuin, een speelweide en een zitje vanwaar de eigenaren op de achterliggende weilanden kunnen kijken.


KERKPLEIN OUDE NOORDEN
(Hildegardis kerkplein)
6-1-2019

Voor Louws Tuinontwerp had ik een baan bij de gemeente Rotterdam, waar ik aan het kerkplein in het Oude Noorden werkte. Als landschapsontwerper tekende ik het plan uit, en samen met een team (gebiedsontwerpers- en adviseurs, en experts op het gebied van zoals verlichting, waterhuishouding en verkeersstroming o.a.) kwam het ontwerp tot stand.
Nu, zo’n twee jaar later, is de schop in de grond gegaan en is het plein aangelegd! Komend voorjaar gaan de planten er ook in zodat het er deze zomer stralend uit ziet :)

Voor de volledige beschrijving van het ontwerp, kijk hier!


ONTWERP WISSENKERKE
12-08-2018

Ook kleine tuinen kunnen heel inspirerend zijn! Met een groene en natuurlijke basis, en een persoonlijke sfeer is een passend ontwerp gemaakt voor de tuin-eigenaren. Zoekt u inspiratie? Bekijk het nieuwste tuinontwerp hier!


ONTWERP WARMOESTUIN
10-07-2018

Het duurt best even voor een ontwerp gerealiseerd is, maar dit voorjaar zijn de eerste projecten aangelegd! Bij deze een beplantingsontwerp voor een bestaande tuin. Beemdkroon maakt het geheel luchtig en purperklokje zorgt voor jaarrond kleur met het paarsbruine blad. De foto's zijn gemaakt door de (tevreden) tuin-eigenaren!


BEZOEK ZEEUWSE TUIN 2-DAAGSE
15-06-2018
Afgelopen weekend heb ik twee tuinen bezocht die vanwege de Zeeuwse tuin 2 daagse open waren voor bezoekers. 't Hof Ravenstein in Biggekerke en 't Ouwe Land in Heinkenszand, beiden heel verschillend en erg mooi! De eerste tuin is ruim opgezet met een landelijke entree. Rondom de woning in de achtertuin lopen smalle paadjes door de prachtige borders, met om elke hoek een nieuwe verrassing. Een ware beleving!

De tuin in Heinkenszand, of eigenlijk net erbuiten, bestaat uit twee delen: de siertuin rondom de woning en het kruidenrijke grasland dat daarachter grenst. Heel mooi om de overgang te zien naar een natuurlijk tuindeel, en prachtig om doorheen te lopen met de wuivende grassen aan beide kanten! De eigenaren zijn erg vriendelijke mensen overigens, het is duidelijk om te zien dat ze er veel plezier in hebben om de tuin de laten bezichtigen


NATIONALE TUINWEEK & ZEEUWSE TUIN 2-DAAGSE
20-05-2018
Over een ruime maand is het zover! Twee mooie evenementen die ik graag wil delen zijn de Nationale Tuinweek van Groei en Bloei, en de Zeeuwse Tuin 2-daagse. Beide geven de mogelijkheid om inspiratie op te doen in een van de opengestelde tuinen, een kans die u zeker niet mag laten lopen!

De Nationale Tuinweek organiseert afsluitend op 16 en 17 juni (zaterdag en zondag) een open tuinenweekend, door heel het land zijn dan tuinen te bezichtigen. In Zeeland zijn een aantal tuinen in Walcheren en in Zeeuws-Vlaanderen te bezoeken. Ook kwekerij In Goede Aarde is te bezoeken, wat ik zeker aan kan raden. Zij kweken enkel sterke én mooie soorten die het goed doen (maar niet woekeren) op de Zeeuwe klei.

Een week daarvoor, op 8 en 9 juni (vrijdag en zaterdag), stellen Zeeuwse leden van de Nederlandse Tuinenstichting hun tuin ook open voor publiek! Hierbij zijn op alle eilanden tuinen en kwekerijen te bezoeken.

Afgelopen jaar heb ik hier gebruik van gemaakt: de tuin bij de Doolman is erg mooi, wat te danken is aan de prachtige omgeving, een vanzelfsprekende inrichting, plantenkennis en vooral veel passie! Bij zowel Het kasje van Basje en Kwekerij Sluishoek is veel kennis aanwezig, ook hier zijn enkel planten te krijgen die goed groeien op ‘onze’ grond.

Ook dit jaar ga ik zeker weer een aantal plekken bezoeken, ik hou u op de hoogte!

Voor meer informatie verwijs ik u naar de website:
https://www.groei.nl/tuinweek
https://sites.google.com/site/zeeuwsetuin2daagse/


ONTWERP NOORDWEEGSEWEG
25-2-2018
Een van de grotere tuinen waar ik onlangs een ontwerp voor mocht maken is nu op de site te bekijken! Het ontwerp is uitgewerkt tot in de details. Interessante uitwerkingen qua beplanting, verharding en speciale elementen staan eveneens op de projectpagina. Nu het ontwerp gereed is kan de uitvoering van start gaan. Zoekt u inspiratie? Bekijk het nieuwste tuinontwerp hier!

CONIFERENHAAG VERVANGEN
22-1-2018
Naast mijn eigen tuin heb ik een andere tuin tot mijn beschikking om het een en ander te proberen: de tuin van mijn ouders. Regelmatig geef ik ze beplantingsadvies en help zelf ook graag mee. Het laatste project waar we nu mee bezig zijn is het vervangen van de coniferenhaag in de voortuin. De oude haag werd elk jaar een stukje bruiner en ook wilden ze de voortuin en de zij-tuin met elkaar verbinden.

Na het uittekenen van een aantal varianten is er gekozen voor de optie waarbij een ruime opening ontstaat en de golvende borders doorlopen. Hierdoor ontstaat een aangename overgang tussen beide tuindelen.

Huidig

Advies
Na veel wikken en wegen is besloten om voor nu enkel de ene helft van de tuin aan te pakken, met als reden dat het anders écht heel kaal zou worden. Het verwijderen van dit deel van de bestaande haag was een enorme klus, maar na het rooien stonden de nieuwe haagplanten er zo in!

Als soort is gekozen voor de haagbeuk (Carpinus betulus), met als reden dat de andere bestaande haag ook uit haagbeuk bestaat én deze soort inheems is. Samen met de groenblijvende buxushaag vormt dit een mooi geheel.

Wilt u uw bruiner wordende coniferenhaag wél graag redden? Dan is dit een interessant artikel: https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/tuinieren/mijn_coniferen_worden_bruin_hoe_kan_dat/

WALNOTENBOMEN
24-12-2017

Niet lang geleden bracht ik een bezoek aan een kwekerij van notenbomen in de buurt. Voor de
aanplant van zes bomen had ik mij ingelezen op de website www.walnoten.nl en van de eigenaar
werd ik goed voorzien van advies!
Het leek mij leuk om voor meer dan één soort te gaan. Ik zocht een gezonde cultivar met kleinere
kroon vanwege beperkte ruimte, maar die tegelijkertijd zelfbestuivend zou zijn met veel en grote
noten. Geen malse criteria! Naast de topper (Juglans regia Broadview) staan er nu ook twee bomen
van een andere soort die hier ook aan voldoen (Juglans regia "Rita").

Daarnaast kwam ik nog een aantal soorten tegen die ik graag met jullie wil delen:

Juglans regia "No. 16" Voor de meest rijke vruchtdracht. De boom wordt met 12 tot 15m groter dan
Broadview, en de onderste takken kunnen zó vol hangen dat ze doorbuigen van het gewicht!

Juglans regia "Rode Donau" De meest bijzondere noot, met rood vruchtvlies!
Juglans nigra "Laciniata" Met prachtig ingesneden blad. Deze boom draagt geen vruchten, wat op openbare locaties juist een voordeel is. Daarbij maakt hij dat ruimschoots goed met zijn sierwaarde!
Niet alleen de soortkeuze is van belang, ook het ruimtelijke aspect. Door de boom de ruimte te geven komt de mooie ronde kroon het beste tot zijn recht! Dit geldt zowel solitair als in een (kleine) boomgaard.
Een mooie bijkomstigheid is dat een walnotenboom vliegen en muggen verjaagt. Vroeger werd een walnotenboom dicht bij de boerderij of mesthoop geplaatst door deze reden. Bij het terras of bij het slaapkamerraam is een goed denkbare locatie.